Ray-Ban 80 yılı aşkın bir süredir güneş gözlüğü üreten en popüler gözlük markaları arasında yer almakta. Bir Ray-Ban satın almak istediğinizde en az 250-350 TL’yi gözden çıkarmaya karar vermişsiniz demektir. Bu durumda haklı olarak orijinal olduğundan emin olmak istersiniz. Dünya’da Ray-Ban güneş gözlüklerinin kopyasını üreterek bunları piyasaya süren sayısız şirket bulunmakta. Ray-Ban’de bunu engellemek için gözlüklerini, cam üzerindeki logo, gözlükle birlikte verilen temizleme bezindeki kırmızı fon üzeri Ray-Ban yazısı ve diğer taklit edilmesi zor (daha doğrusu pahalı) olan bazı özelliklerle üretmektedir.
Ray-Ban marka bir güneş gözlüğü satın alırken, alacağınız gözlüğün orijinal olup olmadığını anlamanız için işte size bazı ipuçları:
Ray-Ban tarafından üretilen bir güneş gözlüğünün kutusundan çıkan kitapçıkta logo, seri numarası, üretici ve dağıtıcı detayları, gözlük camı, çerçeve türü için bir etiket ve model numarası gibi gözlükle ilgili bütün ayrıntılar yer alır. Alacağınız güneş gözlüğünün kutusunda Ray-Ban etiketi yoksa, o gözlük büyük olasılıkla orijinal değildir.
Güneş gözlüğünü elinize alın ve buruna yerleştirilen aparatların altına bakın. Ray-Ban güneş gözlüklerinde gözlüğün bu bölgesinde RB şeklinde oyulmuş bir Ray-Ban logosu vardır. Bu logo baktığınız gözlükte yoksa o gözlük sahtedir.
Ray-Ban gözlük camının üst tarafında da lazerle işlenmiş “Ray Ban” yazısı bulunur. Eğer bu logo camın alt tarafındaysa veya işçilik kötüyse gözlük sahtedir.
Gözlüğün kulaklık ve çerçeveleri üzerindeki kauçuğu kontrol edin. Orijinal bir Ray-Ban güneş gözlüğünde kullanılan kauçuk sert ve yapışkandır. Yani kulak arkasına sıkı tutunur.
Gözlükle birlikte verilen kartın kalitesini kontrol edin. Ray-Ban şirketi bu kartı yüksek kaliteli kağıtlar kullanarak hazırlar. Eğer bu kartın üzerinde yazan yazılarda gramer hataları veya yazım hataları varsa bu gözlük sahtedir. Ayrıca bu kartın üzerinde mürekkep lekesi olmamalıdır. Ayrıca Ray-Ban satıcı garanti belgesi ve satıcının kaşesi bulunmalıdır.
Aşağıdaki videoda orijinal Ray-Ban’in sahte olanından ayırt etmek için kutusundan sticker’a, gözlük kılıfından gözlüğün kendisine kadar bakılması gereken noktaları detaylarıyla bulabilirsiniz. Sahte Ray-Ban ekranın altındaki “Fake RB”, gerçeği ise “Real RB” olarak belirtilmiş.
Sahte Ray-Ban satın almak istemiyorsanız mutlaka Ray-Ban’in yetkili satıcısından alışveriş yapın ve garanti belgesini almayı unutmayın.
Eğer tüm bu kontrollere rağmen sahte olduğunu düşündüğünüz bir Ray-Ban satın aldıysanız ve geri iade etme şansınız yoksa gerçeğe en çok benzeyen Ray-Ban gözlüklerinizin tadını çıkarın.
This article was written by Diker Optik